duminică, 10 iulie 2022

OHSAS 18001, standardul de care are nevoie de orice firmă care se respectă

Pentru prevenirea incidentelor la locul de muncă, companiile doritoare pot obține o certificare de management al sănătății și securității în muncă, în acest sens există un standard cunoscut, respectiv OHSAS 18001.

Practic, acesta este noul standard ISO pentru sănătatea și securitatea în muncăși urmărește  îmbunătățirea semnificativă a nivelurilor de siguranță și productivitate la locul de muncă. Standardul OHSAS 18001 stabilește cerințele pentru un sistem de management al sănătății și securității în muncă, cu accent pe angajamentul echipei de management, implicarea angajaților și controlul riscurilor pentru a reduce apariția accidentelor de muncă, bolilor și chiar a decesului.

Acest nou standard urmează abordarea adoptată de alte sisteme de management, cum ar fi ISO 14001 și ISO 90001. OHSAS 18001 este un standard complet nou, dorit de toate companiile care se respectă și care vor să le asigure condiții optime de lucru angajaților lor, oferind un cadru legal pentru gestionarea eficientă a problemelor de sănătate și securitate la locul de muncă, inclusiv toate aspectele legate de managementul riscurilor și respectarea legislației și se ocupă mai degrabă de sănătatea și securitatea în muncă decât de problemele specifice de siguranță a produselor. 

Care este diferența dintre standardele OHSAS 18001 și vechiul ISO 45001?

Principala diferență dintre aceste două standarde este că ISO 45001 adoptă o perspectivă proactivă care necesită ca riscurile să fie evaluate și atenuate înainte de producerea unui accident. Standardul OHSAS 18001, pe de altă parte, este orientat spre reacție și se concentrează doar pe riscuri.

Câteva din aspectele pe care se concentrează rigorile acestui standard?

ISO 18001 pune un accent mai mare pe obiective care implică factori de îmbunătățire și pentru evaluarea performanței. Aceste, la rândul lor, vizează participarea activă a angajaților în diverse activități, comunicarea internă și externă etc. Standardul OHSAS 18001 a fost creat colectiv de o organisme naționale, organisme de certificare și consultanți specializați. În prezent, este cel mai recunoscut standard din lume pentru sistemele de management al sănătății și securității în muncă.

Printre principalele beneficii pe care le oferă certificarea OHSAS se numără:

-          Identificarea facilă, controlul și gestionarea rapidă a riscurilor

-          Reducerea accidentelor entru a reduce accidentelor și a posibilității de intrare în faliment

-          Creșteți siguranța la posturile de lucru

-          Îmbunătățiți  imaginea față de părțile interesate

-          Creșteți bunăstarea angajaților

Desigur, acestor beneficii li se pot adăuga multe altele. Cert este că, dacă vă doriți să dobândiți un astfel de certificat, echipa 4Consulting se angajează să vă ajute în acest sens. Fiți alături de noi și nu veți avea de pierdut, ci din contră, aveți șansa de a vă clasa mult mai bine în topul firmelor serioase, care știu cum să-și protejeze cât mai bine angajații.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu